PRVORODIČKA: MÁM STRACH Z TOHO CO PŘIJDE A CO MÁM VLASTNĚ OČEKÁVAT ?

PRVORODIČKA: MÁM STRACH Z TOHO CO PŘIJDE A CO MÁM VLASTNĚ OČEKÁVAT ?

Jste prvorodička a máte spoustu různých obav? Nebojte se!
Zjistila jste, že jste těhotná a hlavou vám běží mnoho otázek, mimo jiné, zda to zvládnete, uděláte vše
správně a stane se z vás skvělá máma? Máte jiné pocity, možná větší obavy, než měla vaše kamarádka,když byla těhotná ona a říkáte si, že je snad něco špatně nebo že jste divná? Každá žena své těhotenství prožívá a vnímá trošku jinak, obzvlášť když jde o její první těhotenství. Nemějte obavy. Matka příroda je velmi mocná čarodějka a období těhotenství, které trvá 9 měsíců, je dostatečně dlouhá doba na to, abyste se na příchod miminka v klidu připravila.


Těhotenství


Mezi první příznaky těhotenství patří:
citlivá, nateklá prsa, únava, nevolnost nebo zvracení, zvýšená vnímavost pachů a změny chutí, nafouklé břicho, časté močení, vynechání menstruace, bazální teplota zůstává vysoká no a samozřejmě pozitivní výsledek těhotenského testu


Vynechání menstruace nemusí vždy znamenat těhotenství

I když je miminko plánované, často nás ženy při zjištění, že se v daném termínu nedostavila menstruace,přepadne určitá nejistota, možná i dokonce panika. Hlavou se nám začne ronit spousta myšlenek, otázek a pochybností. Při zaregistrování vynechání menstruace je vždy rozumné, i když to není asi úplně jednoduché, ještě několik dní počkat, zda menstruaci nedostanete. Ke zpoždění menstruace může dojít vlivem psychické, pracovní, ale i jiné zátěže. Pokud se menstruace ani v následujícím týdnu neobjeví, je ideální koupit si v lékárně těhotenský test a zjistit díky němu, zda těhotná jste nebo ne.

I když je výsledek těhotenského testu pozitivní a zobrazily se vám dva proužky, stále to neznamená stoprocentní jistotu, že jste těhotná. Nyní nastala chvíle navštívit vašeho gynekologa, který těhotenství s jistotou potvrdí nebo vyvrátí.


Těhotenství z odborného pohledu

V momentě, kdy se oplodněné vajíčko bezpečně zahnízdí do zbytnělé děložní sliznice, začínají se do krevního oběhu uvolňovat chemické látky a hormony. Ty následně zabrání příchodu další menstruace. Jde hlavně o humánní choriový gonadotropin (hCG), jehož přítomnost lze zjistit jednoduchým vyšetřením z krve a moči. Zjištěná hladina hCG prokáže, zda je žena těhotná a společně s termínem poslední proběhnuté menstruace pomůže určit i stupeň (týden) těhotenství a datum předpokládaného porodu.    
Při první návštěvě u gynekologa, po zjištění těhotenství, se seznámíte s tím, co zahrnují pravidelné gynekologické prohlídky během těhotenství, jaká vyšetření a v které fázi těhotenství musíte absolvovat, aby nebyl ohrožen zdravý vývoj vašeho miminka.


Na co je dobré se připravit

V těhotenství a mateřství vás čekají změny jak fyzického, tak i psychického rázu. Na pohled se dotknou vaší postavy, ovlivní stravovací návyky, spánkový režim, práci, a také domácnost.

Možná jste už zaznamenala citlivější poprsí nebo nechutenství, především jako reakci na určité konkrétní potraviny. Rovněž se u vás mohl projevit větší hlad nebo jste už nezapnula své oblíbené džíny. Toto jsou první změny, ale bude jich víc a budete s nimi muset v těhotenství počítat. S přibývajícími týdny rovněž budete muset mírně pozměnit svůj každodenní režim, protože těhotenství týden po týdnu vám dává víc a víc zabrat a vy by jste se měla více zaměřit na odpočinek a na načerpání energie, kterou budete po porodu určitě potřebovat. Každý den se věnujte procházce v přírodě nebo lehkému cvičení, sledujte své oblíbené pořady v televizi, přečtěte si knížku, relaxujte způsobem, který je vám příjemný. nebo si vyrazte na nákupy a pořiďte si speciální těhotenské oblečení, které je nesmírně pohodlné pro vás a vaše bříško se v něm bude cítit jako v bavlnce. Navíc může dodat potřebné sebevědomí, které se u mnoha žen snižuje v závislosti s přibývajícími kily a tím, jak se stává neohebná a nemotorná. V nabídce jistě najdete pohodlné těhotenské kalhoty, tepláky nebo leginy, které doplníte těhotenskou tunikou nebo svetříkem. Být sexy v těhotenství? Žádný problém. Vyberte si z široké škály těhotenských šatů, které dokonale podtrhnou vaší siluetu a nechají vyniknout vaše těhotenské bříško. Pořídit si těhotenské oblečení nemusí být záležitost jen na období vašeho těhotenství. Spousta oblečení je již umně přizpůsobená i na období kojenítakže budete moci diskrétně nakojit kdekoliv.      


Těhotenství





Těhotenství se sebou nese i změny v psychice

Nemálo maminek v období těhotenství a následném mateřství prochází depresemi. Nenechejte se rozhodit maličkostmi. Požádejte svého partnera, manžela, ale i rodinu a přátele o pochopení a povzbuzení. Zásadní pro psychickou pohodu je mít někoho, s kým o svých potížích a obavách můžete s klidem mluvit. Úplně nejvíce vás asi pochopí žena, která si prošla podobnými pocity. Že žádnou takovou ve svém blízkém okolí nemáte? Nestyďte se seznamovat s jinými těhotnými ženami, možná některá z nich bude prvorodička a bude na tom s pocity a obavami stejně jako vy, možná se seznámíte s již zkušenou ženou, která právě prožívá své další těhotenství a ráda si s vámi popovídá. Někdy i v porodnici vznikají nová přátelství mezi ženami, protože si rozumí a podpoří se, což často stačí pro základ velmi pevného přátelství, mnohdy na celý život.

Hlavně si své těhotenství užijte!!!! Vždyť být mámou je dar přírody, který jsme my ženy dostali od matky přírody darem do vínka. každé těhotenství je zvláštní, jedinečné, výjimečné !!!! A být mámou je přece úžasné !!!!
 
Těhotenství

All comments