ZDRAVÁ VÝŽIVA V TĚHOTENSTVÍ

ZDRAVÁ VÝŽIVA V TĚHOTENSTVÍ

  

1. Přejídání - proč se nepřejídat?

Zdravá strava v těhotenství je velmi důležitá, protože ovlivňuje správný růst plodu. Bazální metabolismus se v těhotenství zvyšuje o 25 % a je tedy nutné přívod potravy rovněž zvýšit, a to o cca 200 kalorií denně. Není na místě přejídání, ke kterému těhotnou někdy přemlouvá její okolí („jez, jíš přece za dva").

Při pravidelných kontrolách v těhotenské poradně se sleduje rovnoměrný hmotnostní přírůstek. Co se přibírání v těhotenství týká, optimální je cca 10-12 kg za celé těhotenství, i když i toto je velmi individuální. Není výjimkou přírůstek menší, kterým se těhotná v případě rovnoměrného vývoje plodu nemusí znepokojovat (kolik přibrat v těhotenství posoudí ošetřující lékař). Naopak problémem bývá nadměrný hmotnostní přírůstek, čítající někdy i více než 20 kg. Ten může zkomplikovat jak těhotenství, tak i porod. Nemluvě o náročném hubnutí po porodu. Proto je doporučována racionální strava, nejen co do pestrosti, ale i množství potravy. Ve druhé polovině těhotenství bývá trávení zhoršeno i zvětšením dělohy. Je proto vhodné jíst častěji v průběhu dne, ale menší porce.

                                                     Zdravá strava


2. Co by ve stravě nemělo chybět?

  • Ve stravě by v odpovídajícím poměru měly být zastoupeny všechny složky potravy (bílkoviny - 80-100 g denně, cukry i tuky - 60-80 g denně). Je vhodné zvýšit přívod bílkovin, rostlinných i živočišných. Živočišné bílkoviny obsahují vzácné aminokyseliny, které si lidský organizmus není schopen sám vytvořit. Do stravy zařazujeme mléko, sýry, z masa upřednostňujeme ryby a drůbež, zatímco uzeniny bychom z jídelního lístku měly úplně vypustit. Doporučená denní dávka masa je 180-250 g.
  • Vhodné jsou i vitaminové doplňky stravy - zejména vápník, hořčík, železo, jód, zinek, vitaminy skupiny B.
  • Vápník, obsažený převážně v mléčných výrobcích, je nezbytný pro kostní metabolizmus matky i plodu, pro krevní srážlivost a dobrou funkci nervově-svalového systému.
  • Těhotenství klade zvýšený nárok na příjem železa, který obvyklá strava nemůže splnit. Je proto vhodné, aby těhotná žena od 4. měsíce těhotenství užívala železo - doplněk stravy v tabletové formě. U chudokrevných se požadovaná denní dávka ještě zvyšuje.
  • Pro krvetvorbu a normální vývin plodu je důležitá i kyselina listová v těhotenství, obsažená ve všech těhotenských multivitaminových přípravcích.
  • POZOR! na předávkování vitaminy - zejména skupiny A (denní doporučená dávka je 750 µg). Určitě není nutné obávat se užívání multivitaminových doplňků stravy pro těhotné ženy. Nikdy nebyl objektivně prokázán jejich vliv na větší porodní hmotnost plodu, jak se obecně traduje.
  • Často se objeví zácpa v těhotenství. Jak na zácpu? Jako prevence je doporučováno jíst dostatek syrové zeleniny, ovoce, celozrnné pečivo a dodržovat pitný režim.

                                                                      Zdravá strava


3. Pitný režim v těhotenství

Pitný režim znamená rovnoměrný denní příjem 2 - 3 l tekutin. V případě zvýšeného výdeje tekutin, např. v horku pocením, je třeba zvýšenému výdeji přizpůsobit i jeho příjem. POZOR! Stejně škodlivým je opak: Nadměrný příjem tekutin zatěžuje ledviny těhotné ženy.

K pití je nejvhodnější pramenitá voda, nejlépe bez sycení CO2, který způsobuje nadýmání. Slazené a ochucované vody nejsou vhodné, stejně jako nápoje s chininem. Bylinkové čaje konzumujte po předchozí poradě s porodníkem, některé byliny nejsou v těhotenství vhodné (nejsou vhodné byliny, které mohou zvýšit napětí děložního svalu, vyvolat děložní stahy, stejně tak byliny, které mohou působit silně tlumivě na nervový systém).


                                                                      Zdravá strava


4. Alkohol v těhotenství

Jestliže se jedná o občasnou malou dávku, alkohol v těhotenství jistě neuškodí (sklenička piva, vína). Na druhé straně pravidelná konzumace alkoholu (20-40 g alkoholu denně) způsobuje postižení vývoje plodu, rozvoj fetálního alkoholového syndromu se všemi důsledky zejména na duševní vývoj plodu.


5. Káva (kofein) v těhotenství

Kofein v malém množství (čaj, šálek kávy) denně rovněž neuškodí, ve vyšších dávkách může však pití kávy v těhotenství negativně ovlivnit vývoj plodu.


6. Vegetariánství v těhotenství

Rozhodně není možné doporučit přísné vegetariánství. Hrozí při něm riziko horšího růstu a prospívání plodu a předčasný porod plodu menší porodní hmotnosti. Je proto vhodné stravovací návyky vegetariánek během těhotenství upravit.

                                                                              Zdravá strava


text: zdroj:www.babyonline.cz -

All comments