JÓGA V TĚHOTENSTVÍ

JÓGA V TĚHOTENSTVÍ

Řekneme Vám důvody proč neodkladně a bez zbytečných výmluv začít s těhotenskou jógou

Říkáte si v duchu, proč byste právě Vy v těhotenství měla začít s jógou? Proč, když nerodíte poprvé a ještě k tomu pravidelně cvičíte, nebo plánujete epidural nebo císaře? Nabízíme vám 4 důvody, proč je těhotenská jóga bezkonkurenčně nejlepší pro vás i pro vaše dítě.  

1.Těhotenská jóga je zdravotně velice prospěšná jak mamince, tak dítěti

Začneme rozumně a uvědomíme si, že dny, kdy jóga byla výsadou Indů a několika hippies, jsou sečteny.  V dnešním světě se jóga dostala do širokého povědomí lidí a praktikuje ji dnes přes 300 miliónů osob. Ptáte se proč? Je vědecky dokázáno, že veškeré relaxační techniky, jako jóga a meditace, snižují potřebu běžné lékařské péče až o 43%! Těhotenská jóga razantně snižuje rizika těhotenské deprese a úzkosti, rizika běžných těhotenských komplikací, potratů nebo předčasného porodu a když je prováděna správně tak je bezpečná i pro riziková těhotenství. Z těhotenské jógy však netěží jen matka nýbrž i dítě – je dokázáno, že váha novorozených dětí žen, které cvičí jógu, je o něco vyšší, což dává novorozencům spolehlivý start do života. Další výzkumy např. tvrdí, že placenta žen cvičících jógu, se lépe vyvíjí, protože je lépe prokrvená. V podstatě neexistuje jiná tradiční, ani alternativní metoda, která má takový pozitivní dopad pro těhotnou ženu a dítě,  a to bez jakýchkoliv vedlejších účinků. No není to skvělé?

2. Těhotenská jóga vytváří sebevědomou a silnou rodičku 

Běžný život české ženy středního věku je hektický a velice stresující. Možná chodíte na procházky do přírody, na pedikúru či manikúru a nebo ve volných chvílích meditujete.  Blahopřeji vám, protože patříte k ženám, které si najdou čas samy pro sebe. Už jste ale asi postřehly, že těhotenství má ještě úplně jiný rozměr. Probíhá v nás tolik změn – jak fyzických, tak psychických, jsme náladové, přecitlivělé a možná se nám nevyhnou ještě  i další nepříjemnosti. Jóga nás dostane zpátky do rovnováhy. Umožní nám důvěřovat svému vlastnímu tělu, tak že se ho naučíme ovládat a naslouchat mu. Dechové techniky, uklidňující relaxace, aktivace pánevního dna, zvyšování síly a flexibility nám, v tomto úžasném období, umožní poznat naše vlastní tělo i duši skrz naskrz a tím vybudovat sebedůvěru nejen k porodu a mateřství ale i k našemu vnitřnímu já.

3. Těhotenská jóga prohlubuje vztah s miminkem

Máte už nakoupenou výbavičku? Připravený dětský pokoj? Víte, jakou formu rodičovství využít ? Skvělé. Ale ruku na srdce – kolik času jste doopravdy věnovala klidnému a tichému  času jen  s vašim miminkem? Naslouchání jeho potřebám, vnímání jeho pocitů nebo vašemu jedinečnému propojenému vztahu ? Pokud mnoho, omlouvám se. Obecně máme tendenci se více zaměřit na vnější faktory a ve skrytu duše jsme nervózní z toho, co přijde. Jak nám půjde kojení? Co když nezvládnu roli maminky ? Co když náš vztah bude složitý?

Je úžasné napojit se na tuto jedinečnou malinkou bytost již v těhotenství. Dnes už všichni víme, že miminka v bříšku slyší náš hlas, vnímají veškeré  naše emoce a připravují se tak na život venku. Jóga nám k tomu dává ideální příležitost. Pokud budeme mít to štěstí, budujeme vztah s člověkem, který bude mít v celém našem životě nezastupitelnou roli. S někým, o koho budeme velkou část života pečovat, s někým, komu budeme vždycky oporou a s někým, kdo bude navždy v našem srdci. A to stojí za to, Nemyslíte?

4. Těhotenská jóga - přirozená příprava na porod a mateřství

Nejenže se díky jógovým technikám připravíte na porod z hlediska fyzického, protože budete umět vědomě uvolňovat své tělo, protože budete umět dýchat a naslouchat sobě i miminku, ale  navíc budete mít  i neviditelnou psychickou a emocionální příručku, která vám pomůže přijmout veškeré situace, které vás potkají a vyrovnat se s nimi jednodušeji s rozumem a s klidem. Tato vaše síla, sebedůvěra a odolnost vám poslouží také na vaší cestě mateřství.


Pokud jste dočetla až sem, zřejmě vás těhotenská jóga opravdu zajímá a  máme z toho velkou radost! Tento článek jsme mohly koncipovat úplně jinak – jen vám jen tak vyjmenovat všechny příznivé účinky jógy – jenže to nebyl náš cíl. Našim cílem ani nebylo vás přesvědčit nebo přemluvit. Naším záměrem bylo dát vám chuť strávit a užít si své těhotenství naplno,  jeho radosti a přijmout některá jeho úskalí. Což pro nás znamená také prožít vaše těhotenství s jógou, která nám má toho tolik, co nabídnout.

 “Matky a děti mají zcela vlastní kategorii. Není silnějšího pouta na celém světě. Není jiné lásky tak okamžité a odpouštějící.”
Gail Tsukiyama, americká spisovatelka  

                                                                              

All comments