STAŇTE SE MÓDNÍ STYLISTKOU SVÉHO TĚHOTENSTVÍ

STAŇTE SE MÓDNÍ STYLISTKOU SVÉHO TĚHOTENSTVÍ

aneb Jak vybrat těhotenské oblečení, které bude opravdu slušet

V našem obchodě Móda TaLeTi se věnujeme těhotenské a mateřské módě již řadu let. Stále nás baví pomáhat nastávajícím maminkám s výběrem oblečení a doladěním šatníku pro jejich rostoucí bříško i pro období po porodu – z nových kolekcí našich oblíbených značek je totiž radost vybírat. A jelikož ze zkušeností víme, jaké problémy budoucí maminky při nákupu těhotenského oblečení nejčastěji řeší, rozhodli jsme se o nich v následujících řádcích trochu rozepsat a výběr vám tak usnadnit.

Jak vybrat správnou velikost těhotenského oblečení?

Výběr správné velikosti těhotenského oblečení řeší snad každá nastávající maminka. Většina si láme hlavu s tím, zda se těhotenské oblečení čísluje stejně jako oblečení klasické, nebo jestli je třeba volit větší velikost než před otěhotněním. Na to je překvapivě snadná odpověď. Těhotenská móda již pomýšlí na změnu tělesných proporcí, takže se nemusíte obávat sáhnout po stejné velikosti, jakou jste vždycky měla. Těhotenské oblečení je již svým střihem a vysokou elasticitou použitých materiálů dokonale přizpůsobeno nárokům měnící se těhotenské postavy, takže nemá smysl si pořizovat toto oblečení „s rezervou“ na později. Určité celkové zaoblení postavy a přírůstek na váze je zcela normální a přirozený. Základní parametry Vašeho těla, jako výška nebo vzájemné proporce, se však nemění.

Zároveň je ale také třeba nezaujatě svoji postavu zhodnotit a uvědomit si, jak moc a kde všude se vaše tělo změnilo. Pokud jste si vědoma velkého váhového přírůstku, změny šířky pánve nebo nadměrného zadržování vody v těle, pak pro vás bude nejlepší zaměřit se při výběru na takové modely, které mají dostatek vychytávek umožňujících, aby oblečení rostlo s vámi (řasení na bocích, pružné řasení, stahování na šňůrku nad bříškem, správná délka předního a zadního dílu šatů, zvýšené pružné pásy či snížené a regulovatelné pasové linie u kalhot a sukní, knoflíčky a gumy umožňující upravit vnitřní obvod dle potřeby atd.). Kromě toho vás bude oblečení s regulačními mechanismy doprovázet těhotenstvím mnohem delší dobu.

Kterou barvu oblečení zvolit?

Správná volba barvy, především u halenky či vrchního dílu šatů, dělá divy. Pokud si v tomto směru nejste jistá, může vám velmi pomoci rada profesionálního stylisty, který vás velmi rychle nasměruje podle vaší osobní barevné typologie k tomu, abyste správně zvoleným tónem barvy svůj vzhled vhodně podtrhla a osvěžila. Všeobecně jsou doporučovány barvy neutrální, které se skvěle hodí ke všemu. K takovým neutrálním barvám patří například černá, bílá, šedá a béžová. Jejich výhoda spočívá ve velice snadném kombinovaní s doplňky či jinými barvami.

Mohou si těhotné ženy dovolit vzory a potisky?

Některé nastávající maminky mají ze vzorovaného oblečení strach. Říkají si, zda se pro ně teď, když jsou těhotné, hodí a jestli nejsou příliš výrazné. Těhotenství ale neznamená módní vězení. Pokud jste si z předchozího odstavce o neutrálních barvách vzala ponaučení, pak si nyní můžete dovolit zařadit do svého šatníku i trochu šmrncu v podobě vzorů. Stejně tak se nemusíte obávat ani potisků, ba naopak. Drobnější tmavé barvy vzorů dokáží zeštíhlovat. Puntíky dodávají romantický vzhled a nikdy nevyjdou z módy. Abstraktní či jinak originální vzory mohou vhodně odpoutat pozornost od případných nedokonalostí postavy.

Jak je tomu s materiály?

U materiálů těhotenského oblečení platí prakticky totéž, co u oblečení běžného. Musí vám být pohodlné a musíte se v něm cítit dobře. Samozřejmě jsou ale některé materiály vhodnější a jiné zase méně. Těhotenské kalhoty a sukně by měly být například z látky co nejpružnější (s přídavkem elastanu) tak, aby se dovedly pěkně přizpůsobit postavě a rostoucímu bříšku. U kojících triček a tunik je naopak nejlepší, pokud ve složení převládá podíl bavlny. Bavlna je totiž velice savá, prodyšná a příjemná pro citlivou oblast prsou. U těhotenských šatů zase jistě oceníte chladivý materiál zvaný viskóza, který je vzdušný a až téměř éterický.

A co délka sukní a kalhot?

Přemýšlíte, zda si jako nastávající maminka můžete dovolit krátké sukně nebo obtažené legíny? Stejně jako u vzorovaného oblečení i zde platí, že záleží jen a jen na vás a vašich pocitech. Legíny jsou všestranným kouskem, který se nosí napříč generacemi, tak proč byste je nemohla nosit v době očekávání? Jestliže se na ně cítíte a chcete je, pak je určitě noste. Dnešní těhotenské střihy legín, sukní i kalhot všeho druhu jsou uzpůsobeny tak, aby poskytovaly maximální pohodlí a zároveň byly slušivé.

Pokud jste kalhotový typ, netřeba se nutit do sukní a naopak. Délku vybírejte podle svého stylu a vkusu. U silnější postavy doporučujeme délku ke kolenům a spíše střih kopírující postavu, vysoké ženy se nemusejí bát dlouhých i rozevlátých maxi šatů, které jsou letos obzvlášť trendy. Sáhnout můžete i po kalhotách tříčtvrteční délky a s malým rozparkem na nohavici, které vám opticky přidají několik centimetrů na výšce.

All comments