Není sport v těhotenství nebezpečný? Odpovědi na otázky, které trápí každou nastávající maminku

Není sport v těhotenství nebezpečný? Odpovědi na otázky, které trápí každou nastávající maminku

Těhotenství je pro ženu obdobím velkých změn. Tělo se vyvíjí, dochází k přibývání na váze, nálady se mění rychlostí blesku a postava se každým dnem více a více zakulacuje. Mnohé nastávající maminky tyto změny trápí a vyvolávají v nich ošklivé pocity. Pro některé bývá dokonce období těhotenství dobou, kdy se musí vzdát svých oblíbených aktivit. Jak se tedy s takovými změnami vypořádat a jak si užít těhotenství naplno a v plné kráse? O tom a mnohem více v následujících řádcích.

Proč je cvičení v těhotenství prospěšné?

Ať už vás trápí fyzické nebo psychické neduhy, pohyb vám je pomůže vyřešit. Samozřejmě je ale důležité držet se určitých zásad, o tom ale později. Přiměřená fyzická aktivita v těhotenství totiž nejen připravuje na samotný porod, ale pomáhá také po psychické stránce. Jak je totiž všeobecně známo, při sportu se vyplavují hormony štěstí tzv. endorfiny, díky nimž se budete cítit mnohem příjemněji. Pokud se navíc rozhodnete pro skupinové cvičení určené pro těhotné, získáte tím možnost seznámit se s jinými maminkami v podobné fázi těhotenství, se kterými můžete sdílet své radosti, zkušenosti a starosti.

Po stránce fyzické je sportovní aktivita v těhotenství důležitá z důvodu udržení správného krevního tlaku, zmírnění otoků, zlepšení dechové činnosti, podpory laktace a jako prevence bolesti zad, kyčelních a kolenních kloubů.

Není sport v těhotenství nebezpečný? Neublížím tím miminku?

Tyto otázky si klade nejedna budoucí maminka. U každé je ale odpověď trochu jiná, protože vždy záleží na fyzické zdatnosti těhotné, jejím zdravotním stavu, fázi těhotenství, a především druhu sportu, na který se chystá. Obecně se nedoporučuje v těhotenství začínat se sportem, se kterým nemáte zkušenosti. Dále nejsou vhodné kontaktní sporty a aktivity, při nichž dochází k četným otřesům. Uvědomit si je třeba, že v děloze roste nový život, který je velice křehký a který je třeba opatrovat.

Při sportu se také snažte nepřekračovat svůj „vnitřní práh“ kondice a zbytečně se nepřepínejte. Vy sama na sobě nejlépe poznáte, kdy už máte dost a kdy je třeba udělat si pauzu. Pokud se budete přemáhat, mohou se jako varovné signály objevit mdloby, bolesti na hrudi, dušnost nebo dokonce vaginální krvácení.

Jaké cvičení je v těhotenství vhodné?

V každé fázi těhotenství je vhodný jiný druh sportu. První trimestr je velice křehký a rizikový, a právě tak je k němu třeba i přistupovat. Zapomeňte tedy na extrémní sporty a přehnané sportovní ambice. Raději zpomalte a vyzkoušejte relaxační cvičení. Vhodné jsou hlavně procházky a nordic walking. Zajít také můžete na hodinu klasické jógy, ovšem jen tehdy, pokud jste jógu cvičila již před otěhotněním. To stejné platí i o běhání v těhotenství. Jestliže jste chodila pravidelně běhat již před početím, nemusíte se pomalejšího běhu vzdávat ani v době očekávání.

Ve druhém trimestru můžete zvolit cvičení na velkém míči, který skvěle uvolní přetěžovanou bederní a křížovou oblast a kyčelní klouby. Vhodná jsou dále dechová cvičení, protahování bez krajních poloh a pozice na břiše a plavání. Pokud se rozhodnete pro plavání, dejte si pozor na veřejné bazény a raději zajděte do bazénu určeném přímo pro těhotné. Třetí trimestr, nejnáročnější ze všech, vyžaduje hodně klidu, dechových a relaxačních cviků.

Jak se na sport v těhotenství připravit?

Jako každý jiný trénink, tak i ten na který se chystáte v těhotenství, vyžaduje přípravu. Nepodceňte tedy dostatečný příjem tekutin a vhodné oblečení a obuv. Do batůžku si s sebou můžete přibalit i menší svačinku, aby se vám nezamotala hlava z nenadálého výdeje energie. Kvalitní sportovní obuv volte podle druhu sportu. Například obuv běžecká by měla být více pružná a prodyšná.

Oblečení by mělo být co nejpříjemnější a nejelastičtější. Ideální jsou fitness legíny s podpůrným břišním pasem, který pomáhá šetřit děložní vazy. Nejedná se navíc o krátkodobou investici, neboť legíny můžete využít i mimo cvičení, a to po celou dobu těhotenství. Stejně tak se vám jistě bude hodit těhotenské tílko nebo kojící tričko, které roste spolu s bříškem a přizpůsobuje se jeho tvaru. Kromě toho tyto kousky do svého šatníku můžete zařadit i po porodu.

Venkovní aktivity jako běh vyžadují také vrstvu oblečení na víc, a to obzvlášť pokud jste zvyklá sportovat brzy ráno, kdy je vzduch ještě chladný a vlhký. V období těhotenství nespoléhejte na to, že se při sportu zahřejete. Není vhodný čas riskovat prochladnutí a nemoc. Proto raději zvolte příjemnou těhotenskou mikinu s kapucí a dlouhým rukávem, která ochrání vaše citlivé partie.

Není sport v těhotenství nebezpečný?

All comments