Seriál o těhotenství - 1. trimestr

Seriál o těhotenství - 1. trimestr

1. – 13. týden – období, během kterého je plod velice citlivý na působení různých škodlivin

Ať už se na vašem těhotenském testu zbarvily dva proužky, nebo vám právě lékař potvrdil vaše tušení, je zkrátka jasné, že očekáváte miminko! Na první pohled jste možná stále stejná, uvnitř se ale najednou cítíte docela jiná!

Změnou prochází tělo i psychika

V tomto období může maminka prožívat mnoho fyzických i psychických změn. Začíná být celkově citlivější a tyto zcela nové situace a stavy jí mohou dát na začátku trochu zabrat. Je to však velmi důležité období, během něhož je vývoj dítěte nejrapidnější – zakládají se všechny orgánové soustavy (což bývá zpravidla na konci 7. týdne) a na konci prvního trimestru je plod již podobný člověku – má všechny končetiny, hlavičku i tělíčko.

V této velmi zásadní vývojové fázi je nejvyšší čas, aby si žena udělala důkladnou inventuru svého životního stylu. Ne vše, co byla doposud zvyklá dělat a především konzumovat, je pro zdraví miminka (a konec konců i maminky, pokud jde o kouření, alkohol, mnoho kávy či různé běžně užívané léky proti bolesti či horečce) vhodné. Někdy si tělo samo řekne a rizikové látky začne odmítat – nebudete na ně mít prostě chuť. Užívání jakýchkoliv léků je třeba co nejdříve konzultovat s ženským lékařem. Stejně tak složení kosmetických přípravků je vhodné volit s ohledem na bezpečnost pro těhotné ženy. V tomto období je totiž miminko na všechny toxické látky nejvíce vnímavé a mohou ho nenávratně poškodit!

Zasvěťte partnera do průběhu svého těhotenství

Jakmile žena zjistí, že miminko je na cestě, chtěla by samozřejmě vědět co nejpřesněji, kdy může očekávat jeho narození, aby si mohla vše v klidu naplánovat a připravit. Pro prvotní hrubý odhad vám může posloužit tzv. Těhotenská kalkulačka. Je zřejmé, že ženy si dnes daleko více cení svojí ženskosti a učí se vážit si samy sebe, svého zdraví a duševní spokojenosti.

Svou roli hraje i změna postavení moderních tatínků, kteří se daleko více zajímají o průběh těhotenství své partnerky a jsou účastni také péče o miminko po jeho narození. Je tedy přirozené, že o informace týkající se těhotenství se dnes běžně zajímají i muži a je to tak v pořádku. Pokud má žena jakékoliv pochybnosti o svém zdravotním stavu či průběhu těhotenství, je dobré se co nejdříve poradit se svým gynekologem.

Vitaminy a minerály jsou důležité nejen v těhotenství, ale již před početím

Přesnější termín porodu lze určit ultrazvukovým vyšetřením, na který by se budoucí maminka měla dostavit mezi 9-13. týdnem těhotenství. Plod je v této době již natolik velký, že lze vidět i vývoj končetin. Kromě postupných změn tělesných proporcí se samozřejmě měníte i uvnitř. Objem plazmy se zvyšuje na úkor červených krvinek, což může mít za následek chudokrevnost, únavu a slabost. Pokud anémii krevní obraz potvrdí, měl by vám váš gynekolog doporučit nějaké přípravky s vitaminy a železem. Ty vám budou ku prospěchu i v případě, že se vám s těhotenstvím zhoršila kvalita vlasů či nehtů.

K dalším v těhotenství důležitým vitamínům a minerálům patří kyselina listová, vitamin D a C, vápník, jód a hořčík. Přísun kyseliny listové je dokonce dobré zvýšit již před početím, neboť předchází vzniku potratů a vrozeným vývojovým vadám. Nalézt ji můžete v rajčatech, kořenové a košťálové zelenině, zelí a špenátu. Bohužel se ale větší množství kyseliny listové s vařením vytrácí, a tak je její přísun nutné podpořit uměle užíváním tabletek.

Vápník je zase důležitý zejména v průběhu těhotenství, neboť odpovídá za normální vývoj srdce, nervů a kostí. Jeho hlavním zdrojem jsou mléčné výrobky. Myslete ale také na to, že se jeho spotřeba v třetím měsíci zvyšuje a že k tomu, aby tělo mohlo vápník využít, potřebuje vitamin D. Vitamin D získáte poměrně snadno. Stačí několik minut denně strávit na sluníčku nebo procházkou v přírodě, protože vitamin D vzniká působením slunečního záření.

Změna šatníku

Na konci prvního trimestru by jste měla pomalu začít přemýšlet o výměně nebo doplnění svého stávajícího šatníku a poohlédnout se po pro vás vhodném těhotenském oblečení. Vhledem k tomu, že situace na trhu s těhotenským oblečení se již trochu změnila, pryč jsou doby naších maminek a babiček, které prochodily své těhotenství v 1-2 šatech, vy si již můžete vybírat z doopravdy široké nabídky.

All comments