Seriál o těhotenství - 2. trimestr

Seriál o těhotenství - 2. trimestr

14. – 27. týden – čas užívat si těhotenství a pustit se do příprav na miminko i péči o sebe

V tomto období dochází k pomalému ustálení výkyvů z předchozího trimestru. Nastávající maminka má za sebou důležitá lékařská vyšetření a tak, pokud je vše v pořádku, může si začít naplno užívat svého těhotenství i přípravu na příchod miminka.

Neodkladná změna šatníku

Velice radostný okamžik představuje vnímání pohybů plodu, které se začínají objevovat okolo 18. týdne těhotenství. Vývoj v děloze neustává, naopak graduje a při druhém těhotenském ultrazvuku je již dokonce možné určit pohlaví dítěte. Bude to kluk nebo holčička?

Druhý trimestr je také obdobím, kdy se bříško a prsa ženy začnou viditelně zvětšovat. Některé své oblíbené modely tak budete muset pravděpodobně ze svého šatníku vyřadit, neboť je nedopnete. Přibývání na váze je v těhotenství velice běžný a přirozený jev, který souvisí se správným vývinem plodu i vytvářením tukové rezervy na kojení. Stejně tak se budete muset na čas rozloučit s vysokými podpatky, které nejsou v období těhotenství na nošení příliš vhodné. Nejenže se totiž na kotnících začínají objevovat otoky, ale také dochází ke změně těžiště růstem bříška, což může způsobovat nestabilitu a volbou nevhodné obuvi i pokles nožních kleneb.

Ať už tedy jste stále pracovně aktivní, anebo trávíte čas doma s dalšími dětmi, je vhodná doba zvažovat nákup těhotenského oblečení. To by mělo být co nejpohodlnější a z příjemných materiálů, které nebudou škrtit. Stěžejním kouskem vašeho nového šatníku by se měly stát těhotenské legíny, popřípadě těhotenské kalhoty, a to buď s horním okrajem končícím těsně pod bříškem, anebo naopak se zvýšeným pasem. Záleží na vás, jakým dáte přednost. Dále byste neměla postrádat nějaký těhotenský top ( tuniku, tričkosvetýrek nebo mikinu... ). Vše může být doplněno s praktickou vsadkou v oblasti prsou, vrstvením nebo překřížením a skvěle vám poslouží i v období po porodu na praktické kojení.

Hýčkejte se, dokud to jde a máte na sebe čas

S narozením miminka bude muset váš soukromý život a péče o sebe, aspoň na čas, jít stranou. Na prvním místě bude miminko a jeho potřeby. Proto si užívejte naplno tohoto krásného období, kdy jste aktivní, chodíte do práce a můžete se setkávat s přáteli. Třetí trimestr je spíše obdobím odpočinku, neboť jej doprovází nespavost, otoky kotníků a někdy výraznější bolesti zad a kyčlí. Druhý trimestr tak představuje ideální čas zajít si na pedikúru, ke kadeřnici nebo si udělat čas a strávít pár dnů s partnerem někde na dovolené. V tomto období jsou " povolené" i zahraniční destinace. Moře a sluníčko mají zázračné účinky, na tělo, duši a i partnerský život.

Objevit se u vás také může zvýšený pocit únavy. Kromě relaxace si proto dopřávejte kvalitní energii ve formě jídla a dostatku tekutin. Potraviny volte s menším obsahem soli a větším množstvím potřebných vitaminů. Nezapomínejte na mléčné výrobky a luštěniny.

Neskrývejte své rozbouřené pocity a myšlenky

S postupujícím těhotenstvím se čím dál tím častěji dostavuje pocit „hnízdění“ vyznačující se chutí okamžitě všechno pro miminko nachystat. Pořizování výbavičky je příjemná věc, to ano, avšak oddělejte svoji náladovost a impulzivnost od zdravého úsudku. Těhotenství je plné emocí, čehož prodejci samozřejmě moc rádi využívají. Po čase se náladovost může přetavit v obavy z porodu, pochybnosti a strach z budoucnosti. V tento okamžik by měli nastoupit vaši blízcí a partner a podpořit vás. Z porodu nemějte strach, příroda ženské tělo uzpůsobila tak, aby to zvládlo. Pokud ale samozřejmě máte nějaké obavy, neváhejte si o tom promluvit se svým lékařem.

All comments