Seriál o těhotenství - 4. díl - Šestinedělí a období po porodu

Seriál o těhotenství - 4. díl - Šestinedělí a období po porodu

Seriál o těhotenství: 4. díl – Šestinedělí a období po porodu

Tolik očekávání, tolik těšení, možná trocha netrpělivosti a obav a najednou je tu. Malý uzlíček plný lásky je na světě a vám od nynějška patří to nejkrásnější oslovení pro ženu: „máma“. Období po porodu je krásné, ale zároveň opravdu náročné. Tělo se pomalu vrací do stavu před otěhotněním, stabilizuje se tvorba mléka, hojí se poporodní rány a utváří se denní režim mezi maminkou a dítětem. Změn je celá řada, a to nejen fyzických.

Mluvte o svých pocitech, odpočívejte a pověřte ostatní ve svém okolí

S prvním miminkem je teprve potřeba nabýt zkušeností a novopečená maminka jistě uvítá jakoukoliv pomoc od svého okolí. Období po narození miminka vám velmi usnadní, když budete mít již předem promyšleno a s rodinou či kamarádkami domluveno, jaká konkrétní pomoc pro vás bude mít největší smysl. Pokud už máte jedno či více dětí, na zajištěním péče o ně (doprava do a ze školky či školy, dovoz na kroužky apod.) je potřeba pověřit někoho dalšího.
Pokud řešíte situaci teď a tady, je dobré si umět otevřeně říci a se svým okolím vyjasnit, že teď by vám spíše pomohlo, kdyby si někdo vzal miminko v kočárku na procházku, abyste si mohla odpočinout, než že u vás začne vaše maminka nebo tchýně gruntovat a umývat okna :-) Možná byste spíše ocenila, kdyby vám pomohla se zásobováním a postarala se na pár dnů o vaření, abyste vy měla kvalitní stravu a zároveň čas na regeneraci po porodu. A pokud máte vedle sebe partnera, pak se nebojte jej od první chvíle zasvětit do péče o miminko a umožnit mu trávit s ním co nejvíce času, protože láskyplný a pevný vztah rodičů a dětí se buduje od prvních okamžiků a muže z tohoto důležitého procesu nesmíme vynechávat.



                                                       Šestinedělí


K jakým změnám v těle během šestinedělí dochází?

Šestinedělí je období, které nastává bezprostředně po porodu a zpravidla trvá šest týdnů. Těchto několik týdnů je plně nabitých fyziologickými změnami, které probíhají v těle ženy. Vlivem vyplavených hormonů zvaných prolaktin a oxytocin se z mléčných žláz uvolňuje mateřské mléko a dochází k řadě psychických změn. Psychická únava se dostavuje společně s fyzickou, a tak je třeba hodně odpočívat a postupně nabírat síly. Na své tělo rozhodně nechvátejte. Po devíti měsících, kdy se uvnitř něho vyvíjel nový život není divu, že nyní potřebuje trochu klidu.
Dalekosáhlé změny probíhají v děloze, která se vrací do původního stavu. Na konci těhotenství děloha vážila přibližně okolo 1000 gramů, a tak se nyní musí zmenšit a zavinout. Dále dochází k uzavírání děložního hrdla, stažení břišní stěny a obnově pružnosti pochvy.


Užitečné vymoženosti, které využijete při kojení

  • Abyste se mohla plně soustředit na své miminko, je třeba mít vyřešeno vše co jen jde. Nač se rozptylovat nepadnoucím oblečením, když je na dnešním trhu tolik příjemných kousků uzpůsobených speciálně pro poporodní období? Nebo proč si neusnadnit kojení praktickým kojícím polštářem? To vše jsou užitečné pomůcky, které vám zpříjemní kojící chvilky během prvního roku vašeho drobečka. Kojící polštář, jak již sám název napovídá, skvěle poslouží v období kojení. Jeho tvar a příjemný materiál umožňují při kojení zaujmout pohodlnou pozici. Opatřen může být i praktickým povlakem, který lze jednoduše sundat a kdykoliv vyprat. Pořídit si ho vyplatí již v těhotenství, protože vám pomůže nalézt odpočinkovou polohu.
  • Další nepostradatelnou záležitostí je kojící podprsenka. Ta vypadá tak, že má speciálně uzpůsobené košíčky, které lze v horní části odepnout. Tím umožňuje bezproblémové a diskrétní kojení. Důležité je udržovat ji vždy čistou, a tak se vyplatí pořídit si takové podprsenky rovnou alespoň dvě.
  • Především aktivním maminkám, které potřebují své děťátko nakojit na veřejnosti, přijdou vhod kojící halenky, tuniky a šaty, jejichž prsní část je opatřena praktickou vsadkou s knoflíčkem nebo gumičkou. Toto speciální kojící oblečení zaručuje rychlé a snadné kojení bez nutnosti většího svlékání a odhalování se. Nemusíte se tak vůbec stresovat tím, že by vás někdo okukoval a můžete v klidu miminko nakojit.
  • Opomenout nesmíme kojící noční košilky, které při nočním kojení přijdou více než vhod. A věřte, že zpočátku kojením strávíte opravdu dost času.

All comments