Seriál o těhotenství - 5. díl - Přehledný soupis věcí a pomůcek, které usnadní péči o miminko

Seriál o těhotenství - 5. díl - Přehledný soupis věcí a pomůcek, které usnadní péči o miminko

Seriál o těhotenství: 5. díl – Přehledný soupis věcí a pomůcek, které usnadní péči o miminko


Péče o miminko není nijak snadná. Usnadnit si ji ale můžete řadou chytrých pomůcek, které dnešní trh nabízí. Některé sice nejsou nezbytně nutné, avšak věřte, že po jejich pořízení na ně nedáte dopustit. S lehkostí vás provedou obdobím po porodu a prvním rokem vašeho dítěte. Zpříjemní vám kojení a pomohou vám vrátit se opět do formy. Pořídit si je můžete již při přípravě výbavičky pro miminko či je dokoupit později podle potřeby.

Věci pro kojící maminky

O několika užitečných vymoženostech, které při kojení určitě využijete, jsme již v psali v předchozím dílu. Nyní zde pokračujeme dalšími podpůrnými vychytávkami.

  • Odsávačka mléka – odsávačka mléka je obzvlášť užitečným pomocníkem, když maminka od děťátka potřebuje odejít a nechce sahat po umělém mléku. Pomocí odsávačky tak lze mateřské mléko odsát na pozdější chvíli. Pozor ale na jeho vhodné skladování! Dále může posloužit i ke stimulaci a nastartování laktace nebo při nadbytku mléka. Samozřejmě existuje celá řada typů a značek odsávaček a záleží jen na vás jakou si pořídíte. Základní rozdělení spočívá v odsávačkách manuálních a elektrických. Porodnice bývají vybaveny odsávačkami elektrickými, jejichž pořizovací cena je o dost vyšší než těch manuálních, které jsou naopak dostupnější a u maminek oblíbenější.
  • Masti na ošetření bradavek – počátky kojení mohou být obtížné zejména proto, že se může dostavit bolest bradavek, které nejsou na tuto náročnou činnost zvyklé. Pro všechny případy se tedy hodí mít doma po ruce speciální krém na bolavé či popraskané bradavky, jenž je příjemně zklidní a pomohou obnovit jejich přirozenou vláčnost. Nejvhodnější jsou hojivé masti s vysokým obsahem lanolinu.
  • Přípravky na podporu kojení – pokud se jako novopečená maminka trápíte s nedostatečnou laktací můžete vyzkoušet například homeopatika jako Ricinus communis 5CH, které je možné užívat po celou dobu kojení. Kromě toho existuje také mnoho bylinek podporujících tvorbu mateřského mléka, neboť jak se říká, příroda má lék na všechno. Mezi takové bylinky patří jestřabina lékařská, benedikt lékařský nebo pískavice. Ve formě čaje si také můžete připravit malinovník, který je výborný již v těhotenství. Zvýšit tok mateřské mléka dovede i kmín, fenykl nebo anýz, avšak pokud začnete u svého děťátka pozorovat nadýmání, je třeba je okamžitě vysadit.
  • Vložky do podprsenky – vložky nebo tampony do podprsenky slouží především v prvních týdnech po porodu, kdy dochází k samovolnému úniku mateřského mléka. Vložky, které mohou být pratelné nebo jednorázové, mají za účel toto odkapávající mléko zachytit a ochránit tak oblečení maminky před znečištěním. Obvykle se vkládají do běžné nebo kojící podprsenky.
  • Čaje proti nadýmání – dnešní trh nabízí celou řadu čajů proti nadýmání pro kojící ženy. Tyto čajové směsi nejčastěji obsahují fenykl, anýz, kmín a listy sporýše lékařského, což jsou velice účinné bylinky, které se doporučují z generace na generaci. U citlivějších miminek však mohou nadýmání naopak vyvolávat

  •                                                     Novorozenec


Hnízdečka a jiné nezbytnosti pro maminky a jejich miminka

Jako správná moderní maminka určitě chcete využívat všech dostupných vymožeností na maximum, a právě od toho tu jsou hnízdečka, lehátka a nosítka pro děti. Ergonomická nosítka využijete v případě, když si budete potřebovat s miminkem někam od skočit, hnízdečka naopak upotřebíte v pohodlí domova k vytvoření příjemného prostředí pro miminko.

  • Hnízdečka – hnízdečko navozuje dětičkám příjemný stísněný pocit, který znají z matčina bříška. Díky tomu se jim lépe spí a cítí se bezpečně. Pro maminky je hnízdečko praktickým pomocníkem, neboť díky němu je možné miminko přenést například na pohovku a nechat ho v něm spinkat beze strachu, že vypadne. Zvýšené pohodlné mantinely děťátku vytváří bezpečnou zónu. Stejně tak si hnízdečko s miminkem můžete vzít i do manželské postele.
  • Lehátka – dnešní moderní lehátka nejen miminka příjemně pohoupají, ale také je zabaví mezi tím, co vy připravujete oběd nebo potřebujete pověsit prádlo. Lehátka totiž vydávají jemné vibrace a hrají různé melodie.
  • Nosítka pro děti – ať už chcete vyrazit na výlet do přírody s celou rodinou, nebo jen potřebujete něco rychle vyřídit ve městě, nosítko pro děti vám jistě přijde vhod. Díky němu svého drobečka vždy bezpečně přepravíte, kam budete chtít.




                                                         Novorozenec

All comments